ELAC

ELAC står för Electric Aircombat. I denna klass är det endast tillåtet att tävla med el-setup som drivkraft. I ELAC-klassen är modellerna byggda efter en förebild från andra världskriget. Modellerna är inte byggda efter en viss skala, utan alla modeller skall ha en spännvidd mellan; 800 – 850 mm för enmotoriga plan och 800 1000 mm för flermotoriga plan.

Varje modell har en 12 m lång pappers-streamer. Tävlingsmomentet går ut på att klippa dessa från varandra. Precis som i WWI och WWII får man fler poäng för varje streamer man klipper.

En vanlig cup-tävling består av två kval-omgångar plus en final. I varje heat startar sex piloter och flyger mot varandra och de sex piloter som har högst poäng efter kvalomgångarna går vidare till final för att göra upp om segern.ELAC-modellerna är aningen mindre än WWII-modellerna och har en toppfart på omkring 80 km/h.

För närvarande anordnas vanligen inga tävlingar för ELAC. Men om intresse finns kan ELAC anordnas på en vanlig tävling. Det är också en utmärkt tävlingsform för klubbtävlingar. Varför inte anordna någon tävling i din klubb?

Reglerna för ELAC finns på sidan för Regler.